כאשר בני זוג מחליטים להיפרד, בנוסף להיבטים הרגשיים שילוו אותם בשל עצם תהליך הפרידה, הם עשויים לגלות, לעיתים מאוחר מידי, כי אילו היו פועלים במשותף הם יכלו להימנע מעלויות כספיות משמעותיות.
כאשר בני הזוג מחליטים להיפרד ולפתוח בהליך גירושין, למעשה מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין. במסגרת ההליך, תוסדר אופן הפרידה בנוגע לקביעת משמורת לילדים, הסדרי ראיה איתם, חלוקת הרכוש ולמעשה פירוק של כל החבילה הכרוכה בחיי נישואין. על כן, לא מן הנמנע כי בני הזוג המעוניינים להיפרד ייאלצו להיעזר בשירותיו של עורך דין, אשר עשויה להתברר בהמשך כהוצאה משמעותית ביותר.
כך ובנוסף להוצאות הצפויות נוכח פרידתם של הזוג, כמו הצורך במקום מגורים נוסף ושאר ההוצאות בהם היו הזוג רגלים לחלוק במשותף. יהיה עליהם לשאת גם בתשלומי אגרות, ייצוג משפטי וזאת על מנת לסיים בניהם את הליך הגירושין.
צמצום הוצאות: הסכם ממון, גירושין בהסכמה וגישור
ישנן לא מעט דוגמאות למקרים בהם בני הזוג הגדילו לעשות והחליטו מראש על אופן חלוקת הרכוש בניהם, על ידי חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין. באמצעות הסכם ממון, בני הזוג יכולים להסכים בניהם מראש על אופן חלוקת הרכוש והסדרי הראייה עם ילדיהם למקרה שיחליטו בעתיד כי ברצונם להיפרד. קיומו של הסכם כזה עשוי למנוע מבני הזוג לעבור הליכי גירושין ארוכים ויקרים מפאת עלות פתיחת תיק בבית משפט לענייני משפחה.
אך גם אם לא נערך הסכם ממון בין בני הזוג, ניתן עדין ניתן עדין להימנע מהעלויות הכרוכות שבפתיחת תיק בבית המשפט לענייני משפחה. למשל, במקרים בהם בני הזוג פונים לייעוץ זוגי המסייע להם להבין את היתרונות שיצמחו להם במידה וישתפו פעולה אחד עם שניה על האופן בו עליהם להיפרד.
שיתוף הפעולה תלוי כמובן גם במהות המחלוקת ובגובה הלהבות בין בני הזוג ועל כן מובן כי הדבר לא תמיד מתאפשר. אך אם בני הזוג משתפים פעולה בנוגע לדרך ההיפרדות בניהם, הם יכולים אפילו לחלוק במשותף בהוצאות הנלוות. כך לדוגמה, בני הזוג יכולים להיעזר במשותף באותו עורך דין שיערוך עבורם את הסכם גירושין.
אולם לא תמיד קלה הדרך לעריכת הסכם כזה ולעיתים המשא ומתן נקלע למבוי סתום. עם זאת, עדין ישנה דרך חלופית, על פני פתיחת תיק בבית המשפט, והיא הליך של גישור. בהליך של גישור בני הזוג כבר יאלצו להיעזר בעורך דין נפרד עבור כל אחד מהם בתקוה שאולי הליך הגישור יוביל לפריצת דרך ולהסכמות לגבי הסכם גירושין.
עלות פתיחת תיק בבית משפט לענייני משפחה
כאמור לבני הזוג המעוניינים להיפרד יש לא מעט אבני דרך המאפשרים להם להיפרד באופן מוסכם. אולם לעיתים לא נותרת הברירה ועל אחד מבני הזוג לפתוח תיק בבית המשפט לענייני משפחה על מנת שזה יכריע במחלוקות שנותרו ובכך להוביל לסיום היחסים בין בני הזוג ועל דרך היפרדותם.
הרבה פעמים סוגיות ממנויות ורכושיות עומדות בליבת המחלוקת בין בני הזוג כמו למשל גובה דמי המזונות עבור הילדים והאישה וכן חלוקת נכסיהם המשותפים. על מנת שבית המשפט יכריע לטובת מי מבני הזוג בסוגיות הללו, יידרשו הם להוכיח את אשר הם טוענים. לצורך כך "סל העלויות" בהליך עשוי לצמוח בשל היעזרות באנשי מקצוע נוספים כמו חוקרים פרטיים, חוות דעת פסיכולוגיות (מקום בו ליבת המחלוקת היא משמורת על הילדים) וזאת בנוסף לייצוג משפטי כאמור.
סיכום: הימשכות ההליך בבית המשפט לענייני משפחה וההוצאות הכספיות כתוצאה מכך תלויה כמובן גם בסוג המקרה ומורכבותו. לבני הזוג המעוניינים להיפרד כדאי לשקול לפעול בשיתוף פעולה בנוגע לאופן היפרדותם. גירושין בהסכמה על ידי הסכם או באמצעות גישור עשויים להוביל לחיסכון משמעותי בהוצאות ולאפשר להם קצת אויר בתקופה כה מאתגרת.