ניתוח קיסרי הוא אחת משיטות הלידה השכיחות ביותר. לעיתים הוא נקבע מראש על ידי האם, אשר מזמינה תאריך לניתוח ולעיתים, המיילד בוחר בניתוח קיסרי, בשל מצב האם והעובר.
רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, עלולה לגרום לנזקים קשים מאוד לאם ולעובר ואף למוות. היא יכולה להתרחש בשלבים שונים של הפרוצדורה: לפני הניתוח, במהלכו או לאחריו.
בשל חומרת הנזק לה גורמת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, נוהגים בתי המשפט, לפסוק פיצויים כספיים גבוהים לנפגעים.
רשלנות רפואית בניתוח קיסרי – מתי זה קורה?
חומרת הנזקים של רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, תלויה מאוד בשלב שבו התרשל הרופא. למעשה, הרשלנות יכולה להתרחש בשלושה שלבים:
- לפני הניתוח: הרופא מחויב לתת לאם, הסבר מלא על הניתוח, על מנת שתוכל לתת הסכמה מדעת להליך. אין די במתן הסבר, בכדי לקיים את חובת הזהירות. על הרופא לוודא כי האם מבינה את המידע שניתן לה ועל בסיסו, נותנת את הסכמתה לניתוח. בתי המשפט מחמירים עם רופאים, אשר לא מילאו חובה זו, במיוחד כאשר הניתוח אינו נעשה בחירום, אלא הוזמן מראש. שהרי, לא הייתה כל דחיפות ולרופא היה די זמן בכדי לתת הסבר מלא ומקיף.
- במהלך הניתוח: העדר מיומנות, התעלמות מסימפטומים המעידים על בעיה, הן דוגמאות לרשלנות במהלך הניתוח.
- לאחר הניתוח: רשלנות רפואית בניתוח, יכולה להתרחש גם לאחר שהניתוח הסתיים. חובת הזהירות, דורשת מן הרופא לבצע מעקב אחר האם, על מנת לוודא כי הניתוח לא גרם לבעיות רפואיות ולסיבוכים.
לא ביצע הרופא את הבדיקות הדרושות והתרשל במעקב – זוהי רשלנות רפואית.
הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח
חלק ניכר מן התביעות המוגשות בגין רשלנות רפואית בניתוח, מתייחסות לניתוח קיסרי.
עורכי דין בישראל, מטפלים במקרים אלו ודואגים למימוש זכויות הנפגעים לפיצוי. הגשת תביעה לבית המשפט, תיעשה באמצעות עורך דין רשלנות רפואית. עורך הדין ידאג לקבל את כל התיעוד הרפואי מבית החולים בו טופלה האם ויעבירו אל המומחה הרפואי, אשר יכתוב חוות דעת.
המומחה הרפואי יסביר בחוות הדעת, מדוע הטיפול היה רשלני ויבסס את הקשר הסיבתי בין הטיפול לבין הנזקים של האם ו/או הילד. הנתבע מגיש חוות דעת רפואית מטעמו, אשר קביעותיה יסתרו את חוות הדעת של התביעה. בפני בית המשפט, תעמוד מלאכת ההכרעה ואם יתקשה לקבוע מי מבין חוות הדעת, היא הנכונה, ימנה מומחה רפואי מטעמו.
הפיצוי הכספי
חומרת הנזק בשל רשלנות רפואית, היא השיקול המרכזי המנחה את בית המשפט, בפסיקת הפיצוי הכספי. לעיתים, נגרם נזק חמור גם לאם וגם לעובר ולעיתים, רק לאחד מהם.
בית המשפט יבחן את היקף הנזק וכיצד הוא משפיע על התפקוד של הניזוקים. כאשר מדובר על ניתוח קיסרי, בתי המשפט מייחסים חשיבות רבה לשאלה האם מדובר היה בניתוח חירום, או האם הניתוח הוזמן מראש. כאשר לא הייתה כל דחיפות בביצוע הניתוח, סטייה מסטנדרט הטיפול הסביר, חמורה יותר.
רשלנות רפואית בלידה, מתרחשת בין השאר, גם במסגרת ניתוח קיסרי. הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי, בכל אחד משלבי הניתוח. כאשר מוגשת תביעה, בית המשפט פוסק פיצוי כספי, על פי חומרת הנזק.