אין כל צל של ספק כי תביעות הרשלנות הרפואית הנפוצות ביותר במדינת ישראל הן רשלנות בלידה ורשלנות בהיריון.
שני סוגים אלו של תביעות רשלנות רפואית משולבים זה בזה, וזוכים לטיפול פרטני של בתי המשפט במדינת ישראל.
הסיבה לשכיחות של תביעות רשלנות רפואית בלידה ובהיריון היא השכיחות: למשפחה ישראלית ממוצעת יש 2.3 ילדים, מה שמגדיל את הסיכוי לרשלנות רפואית ללא כל עוררין הן במהלך ההיריון והן בעת תהליך לידה עצמה מן הסתם.
מה היא רשלנות רפואית בהיריון?
רשלנות רפואית במהלך ההיריון מבוססת על מספר פרמטרים שונים. ראשית, יש מקרים אשר בהם הרשלנות היא תוצאה של מעקב היריון שגוי אשר מתבצע על ידי רופא המשפחה, רופא מומחה, אחיות או צוות רפואי.
במקרים אחרים הרשלנות נובעת מתוך התפתחות של מומים מולדים אצל העובר, כגון תסמונת דאון או פיגור שכלי. גם ניתוח לא נכון של תוצאות בדיקות במהלך היריון עשוי להביא לתביעות רשלנות רפואית.
ההנחה של בית המשפט בכל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה או בהיריון היא שזיהוי בזמן של המחלות יכול היה להביא להפסקת ההיריון על ידי ההורים. הטענה היא אם כן "הולדה בעוולה" אשר אותה צריכים להגיש הנפגעים באמצעות עורך דין המתמחה בנושא.
חשיבות התיעוד של התהליך הרפואי
אחד הדברים החשובים ביותר בעת הגשת תביעות רשלנות רפואית בלידה ובהיריון הוא תיעוד הרישומים הרפואיים.
למרות שיש צורך בתיעוד מסודר ובחוות דעת רפואית בכל סוג של רשלנות, בעת היריון משמשים הרישומים הללו על מנת לקבוע האם אכן נוצר מצב של הולדה בעוולה. הרישומים כוללים את פעולות הרופאים במהלך הבדיקות, את ביקורי האישה ההרה במוסדות הרפואיים ועוד.
מה הוא היריון בסיכון?
מקרה נפוץ נוסף של רשלנות רפואית בהיריון מתרחש עקב היריון בסיכון.
בהיריון כזה הרופאים צריכים לשים דגש מוגבר על התפתחות העובר, בצורה כזו שלא תסכן את מצבה הבריאותי של האישה. אלו מקרים נפוצים בקרב נשים מבוגרות, נשים שחוו הפלות, נשים שעברו בעבר לידות מוקדמות ונשים אשר ילדו בעבר באמצעות ניתוחים קיסריים.