זוגות המנסים להיכנס להיריון ללא הצלחה, מתחילים, לאחר קבלת ייעוץ רפואי, בסדרת בדיקות, הן אצל האישה והן אצל הגבר.
הגברים עוברים בדיקות זרע, אשר מטרתן לאתר אם ישנה בעיה רפואית המקשה או אינה מאפשרת פוריות. חשוב לדעת כי רשלנות רפואית מתרחשת גם בבדיקות זרע ועל כן, מוגשות תביעות בגין רשלנות רפואית, גם בתחום זה.
במסגרת בדיקות זרע, בודק הרופא נתונים רבים אשר מעידים על תקינותו או אי תקינותו של הזרע, למשל, ספירת זרע וריכוזו.
רשלנות רפואית בבדיקות זרע מתרחשת במקרים שונים, למשל כאשר הרופא נותן אבחון לא נכון של בעיית הפוריות. כמו כן, לעיתים, ישנו צורך במספר בדיקות לשם אבחון מדויק של הבעיה והרופא אינו מבצע בדיקות אלו.
רשלנות רפואית בבדיקות זרע, יכולה לגרום לנזק רב מאוד ולכן, הנפגעים מגישים תביעות בגין הנזק שנגרם להם.
כיצד פועלים במקרה של רשלנות רפואית?
הצעד הראשון הוא פנייה לעורך דין המתמחה בתביעות רשלנות רפואית, על מנת לקבל את כל הייעוץ המשפטי, באשר לאפשרות הגשת תביעה.
אם יוחלט על הגשת תביעה, הרי שיש להכין את התיק הרפואי, אשר יכיל את כל הרשומות של המטופל ויש לפנות למומחה רפואי, אשר יהיה מוכן לכתוב חוות דעת, אשר תקבע כי הנתבע התרשל בטיפול הרפואי.
סיומה של התביעה יהיה עם קבלת הפיצוי לו זכאי הנפגע, בין אם על ידי פסיקתו של בית המשפט ובין אם באמצעות פשרה, שתושג בין הצדדים.
רשלנות רפואית – ייעוץ משפטי
תביעות רשלנות רפואית הן שכיחות מאוד ובתי המשפט אינם מתייחסים בסובלנות כלפי רשלנות של רופאים או אנשי רפואה אחרים.
בית המשפט מטיל אחריות בגין רשלנות רפואית, היכן שנתקיימו מרכיבי העילה: קיומה של חובת זהירות בין התובע לנתבע, הפרה של חובת הזהירות, נזק פיזי וקשר סיבתי בין ההפרה לנזק.
קביעת הפיצוי הכספי הניתן לתובע, מתבססת על חוות הדעת שהגיש התובע ועל חישובים שונים, כאשר הפיצוי צריך לשקף את נזקיו של התובע, הן בעבר והן בעתיד. ככל שיטיב התובע להוכיח את נזקיו, על ידי אסמכתאות שונות, כך ייפסק לטובתו, סכום פיצוי גדול יותר.
לשם קבלת ייעוץ משפטי והגשת תביעה, יש לפנות לעורך דין מן התחום של רשלנות רפואית ואף כדאי לנסות לאתר עורך דין אשר טיפל בתיקים דומים בעבר.
במסגרת פגישת הייעוץ הראשונה, מסביר עורך הדין ללקוח, על ההליך המשפטי בתביעת רשלנות רפואית, אשר לו שלושה שלבים מרכזיים: קבלת חוות דעת רפואית, הגשת כתב התביעה ופסק הדין.
המומחה רפואי
בבסיסה של כל תביעת רשלנות רפואית, ניצבת חוות הדעת של מומחה רפואי, התומכת בטענת התובע כי הנתבע התרשל בטיפול הרפואי.
בחירתו של המומחה הרפואי, מסבירה עו"ד שירי אלון, צריכה להיעשות בקפידה, היות שאם בית המשפט לא יראה בחוות הדעת כמהימנה, התביעה תידחה.
עורכי דין העוסקים ברשלנות רפואית, עובדים באופן שוטף עם מספר מומחים הכותבים חוות דעת. אולם, כאשר ישנו מקרה פחות שכיח, כמו רשלנות בבדיקות זרע, יש לאתר מומחה רפואי בתחום, אשר יהיה מוכן לכתוב חוות דעת.
כתיבת חוות דעת מומחה, היא עניין מורכב עבור הרופאים, היות שבחוות הדעת, הם מבקרים את התנהלותם של קולגות ועל כן, ישנם רופאים רבים, אשר אינם מוכנים לכתוב חוות דעת.
עלותה של חוות הדעת, היא ההוצאה הכספית המרכזית בתביעת רשלנות רפואית אך לאור חשיבותה להצלחת התביעה, כדאי לפנות למומחה בעל שם, אשר בתי המשפט מעריכים את דעתו המקצועית.
הגשת כתב תביעה
תביעות רשלנות רפואית מוגשות לבית המשפט, לאחר קבלת חוות הדעת מן המומחה הרפואי. התביעה מורכבת מעובדות המקרה, אסמכתאות רפואיות וחוות הדעת, אשר קובעת כי הייתה רשלנות רפואית, אשר גרמה לנזק.
עמדנו על חשיבותה של חוות הדעת ובנוסף לזאת, ישנה גם חשיבות לרשומות הרפואיות שמציג התובע בבית המשפט. ככל שהתיק הרפואי שהוגש לבית המשפט, מסודר יותר, כך קל יהיה יותר לבית המשפט, לקבל את התביעה.
טרם פנייה אל המומחה הרפואי לכתיבת חוות הדעת, יפנה עורך הדין אל כל המוסדות הרפואיים, בהם טופל הנפגע, כדי לקבל את המסמכים הרפואיים, במלואם.
פסק הדין בתביעה
חלק נכבד מתביעות בגין רשלנות רפואית, מסתיימות בפשרה. משמעות הדבר היא כי הצדדים אינם מנהלים את כל ההליך המשפטי, אלא מגיעים להסכמה לגבי סכום פיצוי המקובל הן על התובע והן על הנתבע. כאשר מתקבל הסכם פשרה, יגישו אותו הצדדים לאישור בית המשפט, אשר ייתן להסכם תוקף של פסק דין.
במקרים אחרים, מתנהל ההליך המשפטי מא' ועד ת', עד לקבלת פסק דין על ידי בית המשפט:
- דיונים מקדמיים – בית המשפט מנהל לעיתים דיון מקדמי או מספר דיונים מקדמיים בתיק רשלנות רפואית.
- הוכחות – החלק הארי של כל תביעה משפטית הוא ישיבת ההוכחות. בתיקי רשלנות רפואית, נדרש לא פעם, לקיים מספר ישיבות של הוכחות, מפאת מורכבות התביעה.
- סיכומים – לאחר תום שלב ההוכחות, צריכים הצדדים להגיש סיכומים.
- קבלת פסק דין – בית המשפט פוסק בתביעה, אם לטובת התובע ואם לטובת הנתבע.
בדיקות זרע, כמו כל בדיקה רפואית אחרת, חייבות להיעשות בדייקנות ומקצועיות. כאשר הרופא המטפל איננו נוהג באופן מקצועי, עד כדי רשלנות רפואית, ניתן להגיש תביעה בבית המשפט. זו תכלול את כל הראיות להוכחת הרשלנות: מסמכים רפואיים, חוות דעת מומחה ועדים, אם יש צורך בכך.