פנייה לייעוץ אישי



    איפה פותחים תיק לגירושין – ברבנות או בבית המשפט?

    בני זוג אשר עומדים בפני גירושין, לא אחת חשים חוסר ודאות בנוגע למסגרת המשפטית אליה עליהם לפנות על מנת להתקדם עם הגירושין בפועל. הם התחתנו ברבנות, האם עליהם להתגרש ברבנות? מדוע יש מקרים בהם תביעות גירושין נידונות בבית המשפט לענייני משפחה? על סדר הדברים, על האפשרויות השונות, היכן וכיצד פותחים תיק גירושין, בכתבה שלפניכם.

    איפה פותחים תיק לגירושין – ברבנות או בבית המשפט?

    רובינו המכריע יודע כי גירושים מתקיימים ברבנות וכי טקס הגט המסורתי מתקיים ברבנות. מדוע, אם כך, אנו שומעים על מקרים בהם תביעות גירושין מוגשות לבית המשפט? האם ניתן לבצע פתיחת תיק גירושין בבית משפט ולא ברבנות? האם ניתן להתגרש "מחוץ" לרבנות?

    תוכן עניינים

    יש להבדיל בין שתי אפשרויות:

    1. קיום התהליך מתחילתו ועד סופו ברבנות.
    2. קיום טקס הגט בלבד ברבנות, ואת הליך הגירושין לבצע בבית המשפט לענייני משפחה.

    קיום התהליך מתחילתו ועד סופו ברבנות

    אתם יכולים לקיים את כל ההליך מתחילתו עד סופו ברבנות. יש לציין כי בית הדין הרבני משמש כבית משפט לכל דבר ועניין, ותוקפו זהה לבית משפט אחר. קיום ההליך מתחילתו עד סופו ברבנות, יכול להתבצע כך:

    הגשת תביעה לבית הדין הרבני – ניתן להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני. התביעה היא חד צדדית, יכולה להיות מוגשת באופן מקוון או ידנית ברבנות הקרובה לאיזור מגורי הצדדים.

    מה הכוונה "תביעה חד צדדית"? כאשר הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה ביניהם בנוגע לגירושין, ולהגיע להסכם (שזו האפשרות החיובית יותר והמועדפת על בית הדין הרבני, נפרט אודותיה בסעיף הבא), ניתן להגיש תביעה של אחד הצדדים, כאשר יש לבחור באחת או יותר מהעילות של בית הדין הרבני, כעילה מספקת לגירושין.

    בין העילות ניתן למצוא: התמכרות לסמים, התעללות נפשית ו/או גופנית, אלימות, חוסר תפקוד, אין אונות, חוסר יכולתו של הגבר לפרנס את האישה, פגיעת האישה בגבר המונעת ממנו לקיין מצוות תורה, ועוד.
    התביעה מוגשת לבית הדין הרבני, הצדדים מוזמנים לדיון ולאחריו ניתן תוקף משפטי להחלטה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      הגשת הסכם גירושין – במידה ושני הצדדים מעוניינים לסיים את פרק הנישואין, ניתן ועדיף להגיע למצב של הסכם נישואין. את ההסכם ניתן לגבש מול מגשר חיצוני, מול בית הדין הרבני, וכן באופן עצמאי ללא עזרה מקצועית חיצונית. ההסכם מוגש לבית הדין הרבני ומקבל תוקף משפטי לאחר דיון משותף של הצדדים.

      קיום טקס הגט – לאחר שניתן התוקף המשפטי המסיים את הנישואין, מתבצע טקס הגט המסורתי ברבנות. טקס זה מתקיים בלי קשר לערכאה המשפטית בה ניתן התוקף המשפטי לגירושין. כלומר, גם אם הצדדים דנו בהליך הגירושין במסגרת אחרת (מיד נפרט), בכל מקרה ייערך טקס הגט ברבנות.

      קיום הליך הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה וקיום טקס הגט בלבד ברבנות

      אם ברצונכם לנהל את הליך הגירושין מחוץ לרבנות, באפשרותכם לעשות חלק מההליך (מלבד קיום טקס הגט) בבית המשפט לענייני משפחה. כיצד זה מתבצע? גם כאן עליכם לבחור באחת מהאפשרויות הבאות:

      • הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה – כשם שבאפשרותכם להגיש תביעה לרבנות, כך תוכלו להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה ולדון בבית משפט זה בנושא הגירושין. אין צורך להגדיר עילות כמו שנדרש ברבנות, ופסק הדין שיתקבל יוגש לרבנות, להמשך ההליך.
      • הגשת הסכם גירושין לבית המשפט לענייני משפחה – ניתן להגיש הסכם גירושין בדומה למסגרת של הרבנות, לבית המשפט לענייני משפחה. ההסכם יקבל תוקף משפטי, ומשם ניתן להגישו לרבנות.
      • קיום טקס הגט ברבנות – לאחר שניתן פסק דין ותוקף משפטי לתביעה / להסכם המשפטי שנקבע בבית המשפט לענייני משפחה, השלב הבא הוא הגשת פסק הדין לרבנות וסיום פרק הנישואין על ידי קיום טקס הגט המסורתי. יש לציין כי הגירושין לא תקפים מבלי קיום טקס זה.

      דבר נוסף שחשוב לציין, לא ניתן להגיש תביעות או הסכמים במקביל לשתי הערכאות. לא ניתן לבצע את הליך הגירושין במקביל גם ברבנות וגם בבית המשפט לענייני משפחה. יש לבחור את המסגרת בה ברצונכם לבצע את ההליך המשפטי של הגשת תביעה או הסכם, ורק לאחר מתן פסק הדין והתוקף המשפטי, תוכלו להשלים את החלק האחרון של קיום טקס הגט, על מנת לבצע את הליך הגירושין במלואו.

      *ברצוננו להגיש לגולשים מידע משפטי מדויק באתר jewishmedicallaw. יחד עם זאת עלינו להבהיר כי האמור אינו תחליף לייעוץ משפטי והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8043659 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף